Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου Υψηλής Πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία σηματοδότησε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη.

Ο αγωγός 160 χιλιομέτρων θα παρέχει φυσικό αέριο,  επιτρέποντας σε μεγάλα τμήματα των κεντρικών και δυτικών περιοχών της Μακεδονίας να επωφεληθούν από την εποχή της καθαρής ενέργειας.

Ο αγωγός αυτός, θα είναι ένας από τους πρώτους αγωγούς στην Ευρώπη και ο πρώτος στην Ελλάδα, που έχει πιστοποιηθεί για τη μεταφορά μέχρι 100% υδρογόνο. Το έργο αυτό θα αποτελέσει μέρος του European Hydrogen Backbone, της απαιτούμενης υποδομής υδρογόνου της Ευρώπης, για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια.

Η Maria Rita Galli, διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, ανέφερε σχετικά: «Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, είναι ένα έργο που ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις περιφέρειες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβασή τους σε μια καθαρότερη ενεργειακή εποχή, ενώ παράλληλα παρέχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο σε πολλά νέα σημεία και χρήστες στην ευρύτερη περιοχή. Ο ΔΕΣΦΑ κάνει κάτι περισσότερο από το να ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή διασύνδεση αυτών των περιοχών: Ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία δημιουργεί μια ενεργειακή υποδομή έτοιμη να παίξει κεντρικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αγωγός επιτρέπει την παραγωγή βιομεθανίου και υδρογόνου, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί και ενισχύει περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με βιώσιμη ενέργεια».

O Ηλίας Μπεκίρος, Γενικός Διευθυντής στης Σωληνουργείας Κορίνθου, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε, με καινοτόμες τεχνολογίες μεταφοράς υδρογόνου για τη δημιουργία του δικτύου υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Έχουμε χτίσει μια μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ με κοινό στόχο να επιτύχουμε το απαραίτητο επίπεδο αξιοπιστίας και να πιστοποιηθεί το ελληνικό δίκτυο για τη χρήση υδρογόνου. Ο αγωγός Δυτικής Μακεδονίας θα είναι έτοιμος όταν η παραγωγή και χρήση του υδρογόνου θα ξεκινήσει και το επιπλέον υδρογόνο (H2) που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα διοχετευθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου.»

Σχετικά με τη ΔΕΣΦΑ
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, διαχείριση, χρήση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, ο ΔΕΣΦΑ είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης στο πλαίσιο των εν εξελίξει διεθνών ενεργειακών έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο. Ο ΔΕΣΦΑ είναι αρωγός ενός ενεργειακά βιώσιμου μέλλοντος και της ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ είναι κατά 34% το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 66% η Senfluga S.A (η οποία έχει ιδρυθεί από τις Snam, Enagás, Fluxys και Damco). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.desfa.gr

Σχετικά με την Σωληνουργεία Κορίνθου
Η Σωληνουργεία Κορίνθου, τμήμα σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings, είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής χαλύβδινων σωλήνων για τον παγκόσμιο τομέα της ενέργειας και κατασκευών. Με έργα που εκτελούνται σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως, αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις, υπερβαίνουμε τις προσδοκίες των πελατών μας και δημιουργούμε μακροχρόνιες σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Όλα αυτά συνδυάζοντας την εμπειρία, την έγκαιρη παράδοση, την καινοτομία και επενδύοντας στην τελευταία τεχνολογία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cpw.gr